Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Minimalisme - 5 verzorgingsproducten die ik niet meer gebruik
Een tijdje geleden ben ik natuurlijk de uitdaging aan gegaan om te kijken of ik helemaal shampoovrij door het leven kon gaan. Nou, ik ben een heel eind gekomen, maar moet eerlijk bekennen niet helemaal poo-less te leven. Maar agh, van vier keer naar 1 tot 2 keer per week haren wassen (zonder ooit tot vet haar te komen), vind ik al behoorlijk wat!
Maar zo zijn er eigenlijk meer producten die ik - sorry wat sommigen van jullie er misschien van vinden - tot geweldig knappe staaltjes van marketing vind behoren, maar die in mijn ogen echt geen toegevoegde waarde hebben in mijn leven en eigenlijk alleen maar geld kosten. Naast het feit dat een snelle rekensom leert dat het tweewekelijks kopen van deze producten al snel zo’n €250 tot €400 per jaar scheelt, zorgen dit soort producten er ook vaak voor dat je huid opgefokt en sneller vettig raakt, waardoor je ze moet blijven gebruiken. Laat mij maar lekker van dat geld op vakantie gaan of een dagje minder werken… toch?
Conditioner
Misschien heb ik geen recht van spreken, want ik heb eigenlijk geen gekke problemen met mijn mega stijle peentjeshaar, maar ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom iemand conditioner zou gebruiken. Ik ben het zelfs voor dit verhaal maar eens op gaan zoeken: ‘crèmespoeling beschermt kleurpigment en voorkomt droog en stug haar. Daarnaast kan het - afhankelijk van het product - pluizend haar voorkomen en de haarschubben helpen sluiten.’ Aha, oké… Zal ik je wat vertellen? Als je je haar niet eedere week drie tot vier keer wast, voorkom je al die problemen ook, weet ik nu ik mijn haar zelf veel minder vaak was. Misschien moeten we dus niet juist méér spul in ons haar er bij smeren, maar vooral onze haren en hoofdhuid even de kans geven om het zelf te regelen.
Shampoo
Nou, zo kom ik weer terug bij punt één: minder shampoo gebruiken. Ik ben er nog niet helemaal vanaf dus, maar misschien kan ik in de aankomende zomervakantie, als ik niemand hoef te spreken, echt helemaal cold turkey gaan. Ik hou jullie op de hoogte. Voor nu kan je hier mijn no-poo ervaringen alvast lezen ;)
Wasverzachter
Haha, ik verander echt in een boze activist op de bank als ik de weelderige bloemenreclames van Lenor e.d. weer voorbij zie komen op tv. … Allemaal lachende huisvrouwen laten zich in slowmotion vallen op een bed dat bedekt is met bloemblaadjes en drukken hun lakens in hun gezicht om er eens flink aan te ruiken. Hmmm… rozentuinlakens!… Ik denk dat alleen maar… Hmmm… daar gaat je geld en het milieu. Want echt milieuneutraal worden de meeste van dit soort vloeibare rozentuinen niet geproduceerd (leest het etiket en ontdekt een wondere wereld aan chemicaliën).
En ik vraag me ook vooral af: stinken de meeste mensen echt zo erg dat ze hun lakens en was zo moeten maskeren met allerlei geurtjes? En wat zou er mis mee zijn als ons kussen en onze kleding naar ons ruikt? Als ik een vriendin of mijn moeder een knuffel geef en ik ruik hun huidgeur, voel ik me vaak alleen maar meer thuis. Ze stinken niet. In tegendeel. Maar mijn brein associeert hun huid-eigen geurtje met: ‘’Ha fijn, daar ben je weer, lieveling’’. Dat gevoel zou ik niet willen missen.
Deodorant
Datzelfde vraag ik me vaak af bij deodorant. Ik ga even iets bekennen: ik gebruik vanaf mijn vijftiende geen deo meer. En die twee jaar daarvoor dat ik het gebruikte, deed ik dat vooral omdat ik ‘bang was dat ik zou stinken’ en omdat alle andere meisjes met de gym 'dat ook deden' (en vaak in zulke hoeveelheden, dat we zelf de kleedruimtes uit moesten vluchten door al het drijfgas… herkenbaar? Haha).
Jep, dan ben ik weer koppig. Maar ik geloof niet dat ik stink. Gewoon je kleren niet langer dan twee dagen achter elkaar dragen en een washandje onder je oksels halen s’ochtends... Hoe moeilijk kan het zijn? Maar ik laat me in ieder geval niet gek maken door allerlei opgedrongen angsten. I’m fine, thanks ;)
Handzeep
En de laatste: handzeeppompjes. Ik heb er nog wel twee in huis staan: in het toilet en in de keuken. Maar die staan er eigenlijk alleen voor gasten en ik doe met één flesje een heel jaar. Zou het nou echt zo dodelijke-ziekte-verwekkend, onverantwoord en smerig zijn, als de Dettol reclame doet vermoeden, wanneer je je handen alleen wast met water en daarna afdroogt met een handdoek? Of laten we het even andersom beredeneren? Worden we niet juist zo vastbaar voor van alles doordat we onze leefomgeving zo hyper-steriel maken? Kom maar op met die bacillen (als die er al zijn). What doesn’t kill you, makes you stronger (en je houdt geld over en ’t is beter voor het milieu).