Wie net als ik, de ene dag wat meer moed heeft om te doen wat ik belangrijk vind en de andere dag het gevoel heb dat de hele wereld mijn vijand is en dat ik wel een duwtje in de rug kan gebruiken, heb ik een mooie rij films die mij persoonlijk hebben geïnspireerd (en ik zet ze nog steeds wel eens op als ik inspiratie nodig heb), om door te zetten en moedig te zijn:
Gandhi (1982)
Met: Ben Kingsley
Regisseur: Richard Attenborough
Waargebeurd
Deze film zag ik voor het eerst op de middelbare school. Onze geschiedenisdocent toonde deze film en het maakte een verpletterende indruk op me, waardoor ik me realiseerde dat kwetsbaar durven zijn, altijd de sterkste manier is om in het leven te staan. Het inspireerde me om als kunstenaar performances te maken waarbij ik me kwetsbaar opstel tegenover het publiek, maar ook in al mijn relaties komt dit principe vaak terug. Gandhi is natuurlijk niet alleen voor mij, maar voor velen mensen een ontzettende inspiratiebron. Niet gek natuurlijk, want deze, op eerste gezicht ielig ogende man, heeft nogal wat bereikt in zijn leven met zijn geweldloze verzet:
‘’De film begint met van de moord van Gandhi op 30 januari 1948 en zijn hierop volgende begrafenis. En dan reizen we 55 jaar terug in de tijd. 1893, Gandhi zit op een trein in Zuid-Afrika en wordt uit de eerste klas gegooid omdat hij door zijn afkomst daar niet mag zitten. Na deze ervaring richt Gandhi zijn aandacht op de ongelijkheid in Zuid-Afrika. De overheid in Zuid-Afrika zit met deze ongewenste aandacht in de maag en uiteindelijk krijgt Gandhi de erkenning van de gelijkwaardigheid van Indiërs in Zuid-Afrika voor elkaar.
Na deze overwinning besluit Gandhi terug naar zijn vaderland, India, te vertrekken. Hier is hij ondertussen een nationale held geworden. Hij wordt verzocht de burgerij de macht terug te geven en de koloniale overheersing van de Britten te breken. Net als in Zuid-Afrika wil Gandhi dit bereiken op een geweldloze manier. Maar de Britse overheid is niet onder de indruk en Gandhi wordt opnieuw opgepakt. Hij wordt voor vier jaar vastgezet.
Vele geweldloze protesten volgen met groot succes. Gandhi besteedt zijn laatste dagen aan het bewerkstelligen van de vrede tussen beide landen. Maar het lijkt allemaal zinloos als hij niet lang daarna vermoord wordt.’’
The Pursuit of Happyness (2006)
Met: Will Smith & Jaden Smith
Regisseur: Gabriele Muccino
Waargebeurd
The Pursuit of Happyness is de verfilming van het gelijknamige boek over het levensverhaal van Chris Gardner, een vader die ondanks veel tegenslag het geluk probeert te vinden en een goed bestaan voor zijn zoontje probeert te regelen.
Aan het begin van de film is hij huis-aan-huis verkoper van medische apparatuur. Als blijkt dat dit maar moeizaam geld oplevert, besluit zijn vrouw Gardner te verlaten, waardoor hij en zijn zoon op straat komen te leven.
Dan reageert Gardner op een oproep voor een droombaan op Wallstreet als aandelen handelaar, waarbij hij het overdag op moet nemen in een lang testtraject, tegen vele andere getalenteerde kanshebbers, terwijl hij en zijn zoon de nachten moeten brengen op straat of in telkens een andere daklozen opvang.
Een prachtige, indringende en indrukwekkende film.
Searching for Sugarman (2012)
Met: Rodriguez
Regisseur: Malik Bendjelloul
Waargebeurd
Nadat er in de jaren ’70 een kopie in Zuid-Afrika terecht komt van het debuutalbum van Rodriguez, wordt het album al snel talloze malen gekopieerd en verwordt deze plaat een legendarische hit in Zuid-Afrika. In eigen land (VS) flopt het album en kennen maar weinigen de naam Rodriguez.
Wanneer documentaire maker Malik Bendjelloul ruim 35 jaar later uit begint te zoeken begint uit te zoeken wat er waar is van de geruchten dat Rodriguez zichzelf op het podium in de brand zou hebben gestoken en/of door het hoofd zou hebben geschoten, ontdekt hij dat Rodriguez nog leeft. Hij zoekt hem op en een reeks ongelofelijke gebeurtenissen zijn het gevolg.
Een verhaal dat duidelijk maakt dat waardering niet altijd meteen maar soms ook pas veel later komt, en dat geluk in het leven hier niet van af hangt. Een prachtig en integer verhaal door de hoofdfiguur van Rodriguez zelf en zijn mooie muziek.
The Story of Anvil (2008)
Met: Robb Reiner, Steve ‘’Lips’’ Kudlow, Tiziana Arrigoni
Regisseur: Sacha Gervasi
Waargebeurd
The Story of Anvil gaat over de gelijknamige band Anvil, die in 1984 haar laatste succes boekte met een groot concert en sindsdien uit alle macht probeert om toch nog door te breken, net als de destijds beginnende collegabands als Guns and Roses, Bon Jovi en de Scorpions. De hoofdfiguur van deze documentaire film is de frontman Steve Kudlow (alias ‘’Lips’’), en zijn haast onbreekbare geloof in zijn band. Een verhaal dat balanceert op de rand tussen hoop en droevige wanhoop, dat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat de band sinds de lancering van de film, een twee golf aan populariteit beleefde.
Steve Jobs (2013)
Met: Ashton Kutcher & Josh Gad
Regisseur: Joshua Michael Stern
Waargebeurd
Steve Jobs is ongetwijfeld één van de opvallendste ondernemers en vernieuwers van deze en de vorige eeuw. Of je het nu eens bent met zijn leiderschapsstijl of niet en of je nu wel of niet blij bent met de invloed en uitwerking die de door hem geïntroduceerde media hebben op de wereld, kan je niet om het feit heen dat zijn werk een enorme impact heeft gehad op de wereld. Dat maakt mij in ieder geval nieuwsgierig om te weten hoe hij dat (goedschiks of kwaadschiks) voor elkaar heeft gekregen.
Hoewel dit jaar nog (2015) een tweede biografische film uitkomt over het leven en de carrière van Jobs (omdat de Apple medewerkers van het eerste uur deze versie uit 2013 Jobs niet genoeg eer aan vonden doen), kan ik deze film toch erg aanraden. Ik heb deze zomer de biografie van Walter Isaacson gelezen. De film van Stern is een compacte vertelling van Jobs levensverhaal waarin de belangrijkste gebeurtenissen aan bod komen, maar vooral ook de ontzettende drive en het doorzettingsvermogen van Jobs voelbaar maakt. Het magische denken van Jobs (in het boek het ‘’Reality distortion field’’ genoemd), waarmee hij vaak situaties en collega’s naar zijn zijn wist te manipuleren, komt in de film niet aan bod. Daarvoor verwijs ik toch door naar het boek. En misschien, zal dadelijk wellicht blijken, naar de verfilming over het leven van Jobs die dit jaar nog uitkomt.
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken